“Ha az Isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot.”

2013. január 15.-e óta várom, hogy a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának osztályvezető főorvosa Dr. Sziller István – ígéretének megfelelően – választ adjon mindazokra a kérdésekre, amelyek az osztály jelenlegi működési módjával, a helyi protokollal és a lehetőségek megváltozásával kapcsolatosan tettem fel neki.

http://www.gyermekaldas.hu/dulablog/mire-szamithatunk-valtozasok-a-szent-imre-korhaz-szuleszeten/

http://www.gyermekaldas.hu/dulablog/a-nem-erkezo-valasznak-is-van-uzenete/

Kérdéseimre a választ sem én nem kaptam meg, sem a kórház honlapjára nem került ki, pedig ezt a főorvos úr január végére ígérte. Így aztán a tőlünk, dúláktól érdeklődő szülőknek csak azt tudjuk válaszolni, amit az anyák visszajelzéseiből hallunk, olvasunk…

A Dr. Sziller Istvánnal folytatott januári beszélgetés indította el bennem azt a gondolatot, hogy egymás jobb megértése miatt körüljárjam azt a kérdést, hogy kinek mit jelent ma a biztonságos szülés. Arról, hogy mi jelenti a szülés körüli segítőknek (az orvosnak, a szülésznőnek és a dúlának) valamint a szülő nőnek és a párjának a biztonságot, az Elixír Magazin 2013. májusi számába jelent meg egy írásom.

A cikk megjelenése utáni első napok valamelyikén levelet kaptam Dr. Sipos Attilától, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház szülészeti osztályának osztályvezető főorvosától. Levelében arról írt, hogy nagyon pontosnak és tényszerűnek tartja az írásomat és szeretne velem találkozni. Meghívtam őt a Születés Hetén szervezett szakmai kerekasztal beszélgetésre, mely ugyenezt a kérdést járta körül, majd az ő meghívásának eleget téve felkerestem a kistarcsai kórházban.

Dr. Sipos Attila személyében egy olyan embert ismerhettem meg, aki rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a szülés körüli segítők a vajúdás és szülés óráiban lelkileg is jól támogassák az anyát illetve a szülőszobán jelenlévő hozzátartozóját, mert hozzám hasonlóan mélyen hisz abban, hogy a szülés haladását és kimenetelét nagy mértékben befolyásolja az anya lelkiállapota is.

A főorvos a kórház szülészeti osztályának vezetését csak néhány hónapja vette át és szeretne egy olyan szülészetet működtetni, ahol a szakmaiság mellett ez a szemlélet van a középpontban, így nagy nyitottsággal és érdeklődéssel fordul a dúlák munkája, tapasztalatai felé is.

Találkozónkon beszéltünk a közös munka lehetőségeiről, melynek első lépése az, hogy szeretettel várom és ingyenes részvételt biztosítok az osztály szülésznőinek a dúla alaptréningen. A későbbiekben pedig olyan ügyeleti rendszert szeretnénk kialakítani, amelyben minden ott szülő nőnek lehetősége lesz térítésmentesen igénybe venni a Békés Dúlakör által nyújtott dúlai szolgáltatást.

Igaz hát a mondás: “Ha az Isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot.”  🙂

 

 

““Ha az Isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot.”” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Nagyon jo ezt olvasni! 2011 januarjaban szultem kistarcsan… Akkor “picit” mas volt a hozzaallas…. Öröm, h van elorelepes! HAJRA!

Hozzászólnál a témához? Oszd meg véleményed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.