Békés Dúlakör

A Békés Dúlakör megalakulásának rövid története

bekes-dulakor-logoAz elmúlt közel másfél évtizedben több száz nőt kísérhettem abban a folyamatban, amely során közelebb kerülhettek a dúlai hivatáshoz és önmagukhoz.

A dúlatréningek célja eleinte főként a „szakmai” információk átadása volt. Emellett nagy hangsúlyt kaptak önismereti, motivációkat feltáró elemek is, mivel a csoportokkal végzett munkám illetve a hivatásom gyakorlása során összegyűlt tapasztalataim alapján egyre inkább azt éreztem, hogy a segítői foglalkozás nélkülözhetetlenné teszi a folyamatos önismereti munkát és a saját élményeink feldolgozását.

Nagy örömömre ezzel az érzéssel nem voltam egyedül. 2008-ban egyre többen kerestek meg azzal a kéréssel, hogy szeretnének még tanulni tőlem, velem. Úgy érezték, egy intenzív, de mégis rövidebb időtartamú alapképzés kevés ahhoz, hogy jó segítők legyenek, volt bennük igény a folyamatos fejlődésre és az eseteik megbeszélésére.

Így született meg a Békés Dúlaműhely, ahol 15 alkalommal, teljes napokat szenteltünk a dúlai hivatás során felmerülő témáknak, kérdéseknek, valamint megbeszéltük, feldolgoztuk az aktuális eseteket. Ezek a találkozók nagyon meghitt hangulatban teltek, hiszen minden alkalommal időt szenteltünk az egymásra való ráhangolódásnak, és a közös tanulás során sok sajátélmény megosztására is sor került.

Ez a továbbképzés írásbeli és szóbeli vizsgával zárult, de a csoport tagjai között olyan mély szakmai és emberi kötelék alakult ki, amelyet szerettek volna életben tartani, valamint igényük volt a további szakmai tapasztalatcserékre is.

Ők voltak azok, akik életre hívták a Békés Dúlakört (BDK), amely 2009 óta fogadja mindazokat a szülés körüli segítőket, akik a dúla alaptréning után a műhelymunkát is elvégezve záróvizsgát tesznek, és ezáltal Békés szülésfelkészítő és szüléskísérő dúlává válnak. A taggá válás feltétele e minősítés megszerzése mellett a BDK Etikai Kódexének és Működési Szabályzatának elfogadása is.

A Békés Dúlakör jelene

A Békés Dúlakörnek jelenleg 56 tagja van. (Az aktív tagok, jelenleg választható dúlák bemutatkozását és fényképét itt láthatod: http://bekesdulakor.hu)

2016 májusa óta civil társulásként, szervezett keretek között működik. 2016-os közgyűlésén a tagok megfogalmazták a közös céljaikat, értékeiket és kompetenciáikat.

Küldetésünk

Mi, a Békés Dúlakör tagjaiként, tudásunk legjavát adva, elhivatottan, és szakmailag felkészülten kísérjük a hozzánk forduló leendő szülőket, hogy megtalálhassák saját útjukat a gyermekvállalás idején.

Célunk, hogy hozzásegítsük őket lehetőségeik megismeréséhez, így teljes körű információ birtokában felismerjék saját igényeiket, melyek megvalósítását a szakmai segítőkkel egyeztetve, közösen készítjük elő.

Küldetésünknek tekintjük, hogy önbizalmukat és hitüket erősítsük abban, hogy érezzék valódi erejüket. Akár már a fogantatás előttől, a szülésfelkészítésen és szüléskísérésen át a gyermekágyas időszakon túl is számíthatnak értő figyelmünkre, valamint lelki és fizikai támogatásunkra.

Értékeink

 • képzettség
 • közösség
 • szervezettség
 • aktivitás
 • sokszínűség
 • egységes értékrenden alapuló közös szemlélet
 • nyitott, rugalmas hozzáállás
 • szeretet

Képzettségünk

Komplex szemléletű képzettségünk és naprakész tudásunk lehetőséget biztosít személyre szabott lelki, fizikai és informatív támogatásra, melyek kiegészítik és tiszteletben tartják az egészségügyi személyzet munkáját.
Ismerjük:

 • a várandósság, a vajúdás és szülés, valamint a gyermekágyas időszak testi és lelki változásait,
 • az élettani szülés fizikai és lelki folyamatait,
 • a korszerű szoptatási irányelveket,
 • a nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás eszköztárát,
 • a különböző vajúdástámogatási módszereket (pl. masszázstechnikák, vajúdási pozíciók ajánlása,
 • aromaterápia)
 • és azokat a szuggesztív kommunikációs technikákat, amelyek a szülés folyamatát támogatják.

Közösség és szakmaiság

Nagy öröm számomra, hogy a csoport szakmai vezetőjeként tagja lehetek egy kölcsönös tiszteleten, szereteten, elfogadáson alapuló élő közösségnek, akiktől nagyon sokat kapok, és akiknek én is adhatok.

A szakmai találkozóinkon túl hagyománnyá vált a minden nyáron megrendezésre kerülő dúlatáborunk, és a decemberi adventi találkozónk. A dúlakör tagjai között kialakult kapcsolatok ereje pedig már többször bizonyította, hogy a mindennapi életben is számíthatunk egymás segítségére.

Az emberi oldal mellett nagyon fontosnak tartom a szakmaiságunkról szóló visszajelzéseket is, amelyek arról üzennek, hogy kezd érzékelhetőbbé válni a szülészeteken dolgozók számára, hogy a Békés dúla milyen attitűddel, milyen alapelvek mentén kíséri a vajúdó nőt és párját. Ennek a minőségnek a megtapasztalása pedig azt eredményezi, hogy a Békés Dúlakör tagjaival egyre több orvos és szülésznő dolgozik szívesen, felismerve, hogy ez az együttműködés megfelelő, őszinte és nyílt kommunikáció mellett és a kompetenciahatárok tiszteletben tartásával számukra is segítséget jelent.

Ennek a pozitív hozzáállásnak és nyitottságnak köszönhetjük azt a számtalan tapasztalatot és tanulási lehetőséget biztosító programot is, melyre 2014-ben a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Szülészeti Osztályának vezetője hívta meg a Békés Dúlakör tagjait. E program keretein belül önkéntes munkában, több héten át, éjjel-nappal segíthettünk az ott szülő édesanyákat és párjaikat.

A Békés Dúlakör az alábbi kórházak szülészeti osztályaival kötött írásos, együttműködési megállapodást:

Szent István Kórház
Róbert Károly Magánkórház

Mélyen hiszek abban, hogy a szülés körüli segítők közötti harmónia elengedhetetlen feltétele annak, hogy a szülő nő biztonságban, őt minden szempontból támogató környezetben, nyugodt körülmények között hozhassa világra a gyermekét.

A Békés Dúlakör elérhetőségei:

www.bekesdulakor.hu
Facebook: Békés Dúlakör
email: gyermekaldas@bekesemoke.hu
elnokseg@bekesdulakor.hu
titkarsag@bekesdulakor.hu
telefon: +36 70 948-5481

Kérdezni vagy mondani szeretnél valamit az olvasottakkal kapcsolatban?

Írj nekem!
Várom jelentkezésed szeretettel!