Gyakori kérdések szülőktől

Mi a különbség a dúla és a szülésznő tevékenysége között?

A dúla és a szülésznő lehetőségei és feladatai nem ugyanazok, épp ezért jól kiegészítik egymást.

A szülésznő az, aki szakmai szempontból kíséri a szülés folyamatát, tehát ő az, aki szívhangot hallgat, belső, hüvelyi vizsgálatot végez, ha szükséges gyógyszert ad vagy infúziót köt be. Ő áll kapcsolatban a szülészorvossal, és amíg az orvos nincs jelen, ő referál rendszeresen az anya állapotáról. A szülésznő védi a gátat és ő (vagy az orvos) kezébe érkezik a kisbaba. A szülésznővel az anyák általában kevesebb alkalommal találkoznak, mint a dúlával, hiszen sok esetben csak a várandósság vége felé veszik fel velük a kapcsolatot.

Egyszer egy főorvos kérésére készítettem egy olyan kérdőívet, amelyben arra kerestem a választ, miért választanak az anyák szülésznőt is és dúlát is. Az anyák válaszaiból az derült ki, hogy a szülésznővel főként a várandósság testi tüneteiről, érzeteiről beszélgettek, és keveset árultak el a lelkükben zajló folyamatokról. Egyrészt, mert az gondolták, hogy ez nem is a szülésznő kompetenciája, másrészt, mert többen úgy érezték, hogy nincs annyi ideje a szülésznőjüknek, hogy mélyebben is megnyíljanak. Ismerek olyan szülésznőket, akik nyugodt körülmények között, bőven szánnak időt arra, hogy minél jobban megismerjék az anya lelkét is, de általában a szülésznők kevesebbet találkoznak az anyával/párral, mint a dúla.

A szülésznők leggyakrabban egy kórház szülészetéhez kötődnek, így az anyai felkérésre bevállalt kíséréseik mellett ügyeletbe is be vannak osztva az osztály rendje szerint. Ez azt jelenti, hogy adott esetben egyidejűleg akár több anya vajúdását is nyomon kell követniük. Szülések kísérésekor komoly adminisztrációs munka is vár rájuk, ami megnehezíti, hogy megszakítás nélkül az anya mellett maradhassanak.

A szülésznők a gyermekágyas hetekben már nem kísérik az anyát, azaz nem mennek el az otthonukba, feladatuk a kórházi szülés után lezárul.

A dúla akár már a fogantatás előtti időszaktól, a várandósság teljes ideje alatt, a szülés óráiban, valamint a gyermekágyas időszakban is a szülők rendelkezésére áll.

A várandósság idején a szülésre és a szülői szerepre való készülés folyamatában segíti a leendő szülőket olyan gyakorisággal és időtartamban, amit szülők igényelnek. (lsd. még 4. pont.)

A vajúdás alatt megszakítás nélküli jelenlétével érzelmileg, fizikailag és információkkal is támogatja az anyát, masszíroz, borogatást készít, vajúdási pozíciókat javasol, ha szükséges, biztosítja az anya illetve a párja számára a lehető legideálisabb környezetet és miliőt, bátorítja és megerősíti az anyát és – ha kell – átlendíti őt a nehezebb pillanatokon.

Egyszerre csak egy anya szülését kíséri végig és nem terheli a kórházi adminisztráció sem.
Szerepe nem zárul le a baba megszületésével, mert igény szerint a családdal marad a gyermekágyas időszakban is.

Miért érdemes dúlát választani, ha ott lesz velem a férjem is a szülésnél?

Az esetek döntő többségében párokat kísérek. A tapasztalataim és a szülői visszajelzések egyértelműen azt mutatják, hogy a dúla jelenléte mindkettőjüknek nagyon sokat jelent, mert azt segíti, hogy mindketten biztonságban érezhessék magukat.

A vajúdás és a szülés óráiban az apák általában igénylik, hogy folyamatosan kapjanak információt, megerősítést arról, hogy a folyamat hol tart és hogyan halad. Az, hogy van mellettük valaki, aki megszakítás nélküli jelenlétével és figyelmével követi a folyamatot, akitől lehet kérdezni, illetve aki akkor is a párjuk mellett marad, ha ők valamiért egy kis időre kilépnének a szülőszobából, nagyon megnyugtató számukra. A dúla tehát az apa jóllétére is figyel.

A dúla jelenléte egy nagyon érzékeny, állandó figyelmet és jó helyzetfelismerést igénylő szolgálat. Ez azt jelenti, hogy mindig tudnia, éreznie kell, hogy az anyának és az apának mire van szüksége. Ha ők ketten szeretnének együtt lenni, ha az anya a párjától kéri a támogatást, akkor hátrébb lép és szinte észrevétlenné válik. Ha az anyának a dúlai támogatásra van szüksége, akkor ezt úgy teszi, hogy az apa se veszítse el a kompetencia érzését, hiszen attól, hogy a vajúdó nő a dúlától kéri mondjuk a masszírozást, attól számára a párja jelenléte érzelmileg még nagyon fontos.

Egyedül menjek először hozzád vagy vihetem a páromat is?

Már az első találkozáskor nagy szeretettel várom a párodat is. Semmi sem kötelező, de mindenre van lehetőség, így minden alkalommal eldönthetitek, hogy egyedül vagy együtt jöttök. Bármi jó, ami nektek jó.

Arra is van példa, hogy csak az apa kér tőlem egy beszélgetést, és akkor az anya nem jön, hiszen lehetnek olyan kérdések, vagy megosztani valók, amelyek csak őt foglalkoztatják.

Általában a felkészülésben az apák is örömmel részt vesznek, és ez nem csak azért fontos, mert igénylik a praktikus vagy konkrét információkat, hanem azért is, mert ez segíti a kölcsönös bizalom kialakulását és elmélyülését.

Hány alkalommal érdemes felkeresni téged a szülés előtt?

A találkozások gyakorisága és egy-egy találkozó időtartama mindig a te/ti igénye(ite)k szerint alakul. Számomra az a fontos, hogy ne maradjanak benned ki nem mondott gondolatok vagy fel nem tett kérdések.

Nem csak a szülésnél, hanem a várandósság időszakában is csak kísérem, és nem vezetem a folyamatot, ezért lehetőséget biztosítok arra, hogy a várandósság és s szülés témáján kívül minden olyan témát megbeszéljünk, ami foglalkoztat ebben az életszakaszban.

Tapasztalataim szerint a szülővé válás időszaka sok olyan kérdést, gondolatot érlel a leendő anyában és apában, amiről szívesen beszélnek, ha arra figyelmet szentelünk. Ilyen pl. az otthonról hozott szülői minták, az anyaság vagy karrier kérdése, a különböző gyermeknevelési elvek, a szexualitás témaköre, de hosszan sorolhatnám még.

Alapvetően tehát a találkozókon mindig azzal a témával foglalkozunk, amit az anya vagy az apa igényel. Emellett szívesen adok olyan javaslatokat, amelyek kifejezetten a szülésre, szoptatásra vagy a gyermekágyas időszakra készítenek fel.

Ezeknek a találkozóknak az is a célja, hogy egymást minél jobban megismerhessük és épüljön köztünk a bizalom. Ebből adódóan elmondható, hogy minél gyakrabban találkozunk, annál inkább el tud mélyülni a kapcsolat, és így én személyre szabottabban tudok segíteni.

Általánosságban azt mondanám, hogy kb. havonta szoktunk találkozni a hozzám forduló anyákkal/párokkal, de van, akivel ennél gyakrabban vagy ritkábban.

Egyre többen keresnek meg már a várandósságuk előtt is, a fogantatásra készülve.

Azokkal, akik a várandósság végén fordulnak hozzám, már kevesebb időt tudunk együtt tölteni, de ez sem feltétlenül igaz, mert lehet, hogy viszont sűrűbben találkozunk.

Hogyan fogadják az orvosok a kórházakban a jelenlétedet?

Több mint 15 éve egyik fontos feladatomnak tartom, hogy az egészségügyben dolgozók megismerjék és elismerjék a dúlák munkáját, ezért a kíséréseim során mindent megteszek azért, hogy egymást kölcsönösen elfogadó, tiszteletteljes légkör alakuljon ki köztem és az orvos és a szülésznő között. Emellett a Békés Dúlakör szakmai vezetőjeként is rendszeresen részt veszek szakmai fórumokon, konferenciákon, ahol pontosan informálhatom az egészségügyben dolgozókat a dúlahatásról és a kompetenciáinkról. (Bővebben lsd. még a Dúlahatás – kutatások, eredmények c. aloldalt.)

Igyekszem a szülészeti osztályok vezetőivel személyes egyeztetéseken tisztázni, hogy mit csinál és mit nem a dúla, kiért és minek érdekében van jelen, milyen előnyökkel jár a jelenléte nem csak az anya/pár, hanem az ott dolgozók számára is. Mára egyre több az olyan orvos és szülésznő, aki felismerte ezt, és megismerte a Békés Dúlakör dúláinak szemléletét, így szívesen dolgoznak velünk.

Azokban az esetekben, amikor az orvos vagy a szülésznő nem ismer, egy alkalommal elkísérem még várandósság idején az anyát egy találkozóra. Itt bemutatkozóm neki és lehetősége van az orvosnak a vagy a szülésznőnek feltennie minden olyan kérdést, amely foglalkoztatja a tevékenységemmel kapcsolatban. Ez a találkozó illetve beszélgetés a későbbi közös munkánk harmóniáját segíti elő.

Ha egy kórház vagy az adott orvos/szülésznő nem elfogadó, akkor viszont az anya még időben el tudja dönteni, hogy valóban ott és azokkal a kísérőkkel akar-e szülni, akik nem támogatják azt, hogy vele lehessen a párja mellett még egy olyan folyamatos érzelmi, lelki és informatív segítséget nyújtó dúla, akivel már hónapok óta együtt készülnek, és akinek számítanak a segítségére.

Kísérsz-e otthonszüléseket?

Igen, olyan bábák mellett, akik rendelkeznek engedéllyel, azaz a jelenlegi törvényi szabályozás mentén működnek.

Mi van akkor, ha egyszerre két általad kísért mamának indul el a szülése?

Tekintettel arra, hogy egy érett szülés a várandósság 37. hetétől a 41. hetéig bármikor elindulhat, ez nem gyakran, de azért előfordulhat még akkor is, ha viszonylag messze van egymástól a két mama terminusa.

Éppen ezért dúlapárral vállalom a kísérést. Ez azt jelenti, hogy a várandósság idején felajánlom az anya/pár számára, hogy ismerkedjenek meg azokkal a dúlatársaimmal, akikkel mi egy csapatban dolgozunk. Így abban az esetben, ha esetleg egy másik szülésnél vagy éppen beteg lennék, akkor sem maradnak dúlai támogatás nélkül, mert a felkészülés időszakában már találkoztak azzal a személlyel, akit szimpatikusnak találtak, és aki örömmel kíséri őket.

A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a lehetőség mindannyiunk számára nagyon megnyugtató, a szülők nyitottan és elfogadóan viszonyulnak a helyettes dúlához, számomra pedig biztonságot ad, hogy akadályoztatásom esetén is szeretetteljes és magas szintű kísérésben lesz részük.

Ha a szülésnél valamilyen beavatkozásra van szükség, segítesz-e annak eldöntésében, hogy elfogadjam-e vagy nem?

A dúla soha nem dönthet az anya helyett és nem is befolyásolhatja őt ebben. Az viszont nagyon fontos feladata, hogy minden olyan információ eljusson az anyához, ami a jól informált döntés meghozatalához szükséges, ezért – ha kell – segíti az egészségügyi személyzet és a szülők közti kommunikációt.

Mivel a dúla nem rendelkezik sem orvosi, sem szülésznői végzettséggel, ezért a szülés szakmai kérdéseibe nem avatkozik be.

Hiszem, hogy a jó szülés egyik legfontosabb alapja a bizalom, ezért a várandósság idején abban tudok segíteni, hogy az anya megbizonyosodjon arról, hogy az adott orvosnál, bábánál vagy intézményben biztonságban érzi-e magát. Abban támogatom, hogy építse a kapcsolatát a választott kísérőivel, és tegye fel nekik mindazokat a kérdéseket, amelyek megválaszolásával kiépülhet és megerősödhet köztük a bizalom. Ez esetben nem merül fel majd az anyában a kétely, hogy egy adott beavatkozást az érdekében ajánlanak-e fel.

Ha azonban az anya úgy érzi, hogy a feltett kérdéseire kapott válaszok nem a bizalmát erősítik, akkor érdemes váltani, és másik orvost, bábát vagy szülésznőt keresni.

Császármetszés esetén miben tudsz segíteni?

Amennyiben az anya szeretné, hogy bemenjek vele a műtőbe és ezt az adott kórház is engedi, a műtét teljes időtartama alatt, az anya fejénél elhelyezkedve, bátorítom, nyugtatom és információkkal látom el őt. Ebben az esetben fizikailag értelemszerűen kevesebbet, de érzelmileg sokat tudok tenni érte.

Ha nem mehetek be a műtőbe, akkor az apával maradva őt bátorítom és informálom az eseményekkel kapcsolatban. Mindent megteszek azért, hogy amennyiben a kisbaba jól van, az édesapjához kerülhessen azonnali bőrkontaktusba, és együtt is maradhassanak mindaddig, amíg a kisbaba az édesanyjával is találkozik.
Ismerve a szülőknek a kisbaba ellátásával kapcsolatos kéréseit, igyekszem azokat képviselni.

A műtét után az anya mellett maradok, és amíg ő nem állhat fel (ez általában 6 óra múlva következik be), segítem a korai szoptatást, az együttlétüket és biztosítom az anya lehető legnagyobb komfortérzetét.

Ha igényeljük, eljössz-e az otthonunkba a gyermekágyas időszakban?

Igen, természetesen.

Számomra egy család kísérése addig tart, amíg szükségük van rám. A szülés után a legtöbb pár szeretné, hogy ellátogassak az otthonukba. Ez a találkozó lehetőséget biztosít arra, hogy átbeszéljük a szülés élményét és a szülők visszajelzést adhatnak a munkámról is. Emellett legjobb tudásom szerint igyekszem megválaszolni minden olyan kérdést, amely a kisbaba ellátása vagy a szoptatás körül felmerül. Tapasztalataim szerint ez a szülés utáni találkozó nagyon meghitt, és fontos mindannyiunknak az élmény feldolgozása és a kapcsolat lezárása szempontjából is.

Amennyiben egy család a későbbiekben is szeretne velem kapcsolatban maradni, természetesen erre is van lehetőség. Sok pár a már köztünk kialakult bizalom és a pszichopedagógusi végzettségem miatt rendszeresen vagy időközönként gyermeknevelési kérdésekkel is megkeres, gyakran a kistestvérek születésére ismét meghívást kapok tőlük, így akár több évig is kísérem egy család életét.

Szeretnél te is valamit kérdezni?

Írj nekem!
Várom jelentkezésed szeretettel!