Nevelési tanácsadás

fooldal_2_1140x600_b2_final

Egyéni tanácsadás keretében többek között a csecsemőkori problémákkal, a testvérféltékenységgel, a szobatisztaság kérdésével, az óvodáskori beilleszkedési nehézséggel küzdő és az iskolába készülő gyermekek szülei részére nyújtok segítséget. Célom, hogy a beszélgetések során minden szülő megtalálja a saját és a gyermeke számára legideálisabb megoldásokat.

 

 

 Minél jobban megérti a szülő a gyereket, és minél jobban el tudja helyezni pillanatnyi állapotát fejlődésének menetében, annál érdekesebbnek fogja találni ezt a kis lényt. Minél érdekesebb a kicsi a szülő számára, az annál több figyelmet fog szentelni neki, és minél több figyelmet kap, ő is annál többel viszonozza majd.

A szülő és a gyerek érdeke azonos. Mindketten ugyanazon az oldalon állnak, mindketten örülni akarnak, és jól akarják érezni magukat.

Az a fajta érzékeny figyelem, amellyel az ember saját hús-vér gyermekét követi, a szeretet lényege….

Végülis a gyerek egy vadonatúj emberi lény. A szülei azok, akik ezt az embert létrehozták. Ahogy nézik és hallgatják, ahogy gondolkodnak róla és alkalmazkodnak hozzá, egy örökké tartó barátság alapjait rakják le….

Egyedülálló kapcsolat ez, amely éppen ezért pótolhatatlan örömet okoz.

Hogy milyenek azok az igazi „jó szülők”, azt aligha tudnánk pontosan leírni; minden bizonnyal csak a mesében léteznek.

Pedig a gyerekeknek nincs szükségük emberfeletti teljesítményekre, tökéletes szülőkre. Hétköznapian jó szülőkkel is beérik – ki-ki azzal, aki neki megadatott.

A rugalmas és átgondolt gyermeknevelés sok időt és energiát emészt. Rendkívül nehéz munka és hihetetlenül sok öröm forrása.

A gyermeknevelés egyike a legkreatívabb, legértelmesebb és leginkább alulértékelt tevékenységeknek.

De minden kreatív ember egyúttal mesterember is. Szakmájának eszköztárát éppúgy birtokba kell vennie, mint ahogy az iparos is megtanul a szerszámaival bánni. A gyermeknevelés mestersége is megtanulható. Ha elfogadtuk azt az elvet, hogy a gyerekekkel kapcsolatos minden tevékenységünk a közös öröm célját szolgálja, látni fogjuk, hogy mindent meg lehet csinálni nehezen és könnyen, hatékonyan és kevésbé hatékonyan.”

Penelope Leach – Picik és kicsik (Park Könyvkiadó 1991)

Neked is segíthetek?

Szeretettel várom a jelentkezésedet!