Szüléskísérés

Ha szeretnéd, hogy a vajúdás és a szülés óráiban a kísérőd vagy párod jelenléte esetén kettőtök kísérője legyek, azt igyekszem a legjobb tudásommal, kéréseid és igényeid maximális tiszteletben tartásával tenni.

A várandósság idején megbeszéljük, hogy hogyan és miben támogathatlak, és hogy te hogyan képzeled el a segítségnyújtást. Ezt egy egyedi, személyre szabott kölcsönös megállapodásba is foglaljuk. A szülés megindulásakor a megbeszélésünk szerint találkozhatunk az otthonodban vagy a kórházban. Veled maradok attól a pillanattól, amikor úgy érzed, hogy szükséged van rám a vajúdás és a szülés teljes folyamata alatt. Tudásomat és tapasztalataimat arra használom majd, hogy a lehető legnagyobb fizikai és érzelmi kényelmet biztosítsam a számodra.

kicsi

A korábban megbeszéltek értelmében segíteni fogom partneredet megerősítve jó döntéseit. Szükség esetén javaslatokat teszek vagy felvilágosítással szolgálok. Igény szerint kapcsolattartóként működhetek közted és az egészségügyi személyzet között – emlékeztetem őket a szülési tervedre, és olyan kérdéseket teszek fel nekik, amelyekre, ha válaszolnak, minden olyan információ birtokába kerülsz, amelyre egy jól-informált döntés meghozatalához szükséged lehet. A szülés után egészen addig veled maradok (kb. két óra), amíg helyre nem áll a közérzeted, és ameddig készen nem állsz a családoddal való csendes együttlétre. Ha igényled, segítek az első mellre helyezésben.

 

Szülésedet követő egy-két héten belül találkozunk, hogy lássam, miként regenerálódsz, hogy átbeszéljük a szülésélményedet, és hogy a babával kapcsolatos kérdéseidet megválaszoljam.

Fontos tudnod, hogy dúlaként nem végezhetek:

Semmilyen klinikai jellegű tevékenységet, vagyis nem mérek vérnyomást, magzati szívhangot, nem végezhetek hüvelyi és egyéb vizsgálatot. Az én szerepem kizárólag az, hogy fizikai, valamint érzelmi kényelmet és támogatást biztosítsak.

Nem hozok döntéseket helyetted, de hozzásegítelek a szükséges ismeretekhez egy jól-informáltságon nyugvó döntés meghozatalához. Arról is tájékoztatlak, ha eltérés adódik a szülési tervedtől.

Nem beszélhetek a nevedben az orvosoddal, szülésznőddel és a védőnőddel. Megbeszélhetjük aggodalmaidat és megoldást is javasolhatok, de csak Te és a partnered kommunikálhatja ezeket a kórházi személyzet felé.

 „Az élet során kevés más esemény hozza egymáshoz közelebb a párokat ilyen emlékezetes és összetett módon. A két szülő erős igénye arra, hogy törődjenek velük a jelentős és kimerítő esemény alatt, gyakran szokatlan fogékonysággal párosul. Egy támogató, bátorító személy jelenléte a teljes folyamat alatt mind tudatos, mind tudattalan hatásokkal jár. A dúla azzal, hogy megnyugtatja a szülőket, és erősíti bennük a jól végzett feladat érzését, szülői modellként szerepel számukra – anyaként viselkedik az anyával, szülőként a szülőkkel.

Mikor egy pár tagjai elérkeznek életük egyik legjelentősebb eseményéhez – az első gyermek születéséhez –, gyakran fantáziálnak arról, milyen lesz a vajúdás és a szülés. Sokszor arról álmodnak, hogy a terhesség és a szülés saját közös élményük lesz, melyekbe más nem avatkozik bele. Ugyanakkor félelmeik is vannak. Esetleg úgy képzelik el az egészet, hogy az apa lesz a fő segítségnyújtó és támogató, és zene szól a háttérben, ahogy megtörténik a szülés minden megszakítás és közbeavatkozás nélkül, majd ezután idillikus időszak következik a kisbabával. Másrészről aggódhatnak a fájdalom, az önuralom elvesztése, a baba esetleges problémái vagy életveszélyes komplikációk miatt.

Mivel ezek a remények és félelmek léteznek, minden anyának és apának szüksége lehet támogatásra és segítségre a vajúdás során. Nagy részét ennek egymásban találják meg. Az anyának éreznie kell az apa gondoskodását, szeretetét, felelősségteljességét, az egymáshoz tartozást, valamint azt, hogy a gyermek világrahozatalának intim pillanatait együtt élik meg. Az apa vagy a választott partner erősen vágyik arra, hogy segítsen, részt vegyen a folyamatban, aktívnak és hasznosnak érezze magát, valamint hogy az anya fontosnak és szükségesnek tartsa a jelenlétét.

De amikor két embert érzelmi kötelék és kapcsolat köt össze, nagyon nehéz folyamatosan objektívnak, nyugodtnak maradni, és bizonyos távolságot tartani az anya kellemetlen időszakaitól, félelmeitől vagy esetleg a veszélyhelyzettől, melybe kerülhet. A legtöbb esetben – és ezt nem lehet elégszer megismételni – az apa legbelül felteszi magának a kérdést: Minden rendben fog menni? Ezen kívül az apának kevés vagy semmi tapasztalata sincs a szülési folyamat terén.

Ezekből az okokból kifolyólag minden vajúdó nőnek szüksége lehet az apán vagy a választott partneren kívül egy tapasztalt, gondoskodó személyre – egy dúlára –, aki nyugodt és támogató segítséget tud nyújtani a vajúdás során, és állandó jelenlétével megnyugtatja az anyát és az apát is.

Otthon és néhány kórházban azok a bábák, akik egyszerre csak egy anyával foglalkoznak folyamatosan a korai vajúdástól kezdve, az anya (és az apa) egészségügyi és érzelmi szükségleteit egyaránt kielégítik. Amikor egy kórház vagy egyéb szülészeti intézmény ilyen jellegű folyamatos, személyes szolgáltatást nyújt, és a gondoskodó szakemberek célja az, hogy megnyugtassák az anyát, kényelmet biztosítsanak számára, és tájékoztassák őt ahelyett, hogy csak a szükséges orvosi beavatkozásokat hajtanák végre, akkor az adott személy hasonló támogató szerepkörrel is rendelkezik, mint a dúla. A legtöbb esetben azonban a kórházi ápolók és szülésznők több pácienssel törődnek egy időben, megfigyelik a vajúdási folyamatot; az anya életjelenségeit, mint például a szívritmust , a vérnyomást és a testhőmérsékletet; és a magzat állapotát és szívritmusváltozásait. Komplikációmentes esetekben a szülészek nincsenek állandóan jelen, hanem csak időnként ellenőrzik a folyamatot a késői vajúdásig. Ekkor levezetik a szülést orvosi szempontok szerint.

Sok szülő a gyermeke születésének körülményeiről maga szeretne dönteni, de „biztonságos” kórházi környezetben, ahol a segítségért nem kell messzire menni. Egyes szülésznők úgy gondolják, hogy nem kell beavatkozni a vajúdási folyamatba, hanem csak időnként ellenőrizni, hogy minden rendben megy-e. Mikor ők vagy az orvos benéznek a szobába, nem mindig veszik észre, hogy a szülőknek milyen nagy szükségük van információra és megnyugtatásra. Az apának nehezére eshet segítséget kérni, és észrevenni, hogy mikor és milyen jellegű segítségre van szüksége párjának a vajúdás különböző szakaszaiban. Nyugtalanná válhat, és gyakran a segítségre csak, mint orvosi beavatkozásra tud gondolni az érzelmi támogatás helyett, melyre az anyának szüksége van.

A szülés során mind az anya, mind az apa nem várt érzelmeket élhet át. Régi félelmek, magány vagy függési szükségletek léphetnek fel, akár sírás is előfordulhat. A különböző váladékok, hangok, látványok, szagok, kiáltások vagy a sírás régi kórházi emlékeket ébreszthetnek, vagy más váratlan reakciókat válthatnak ki. A dúla érzékeny figyelmessége segíti a szülőket érzelmeik kifejezésében, és gyakran meg is találják a probléma gyökerét. Így szabadabban tudnak továbbhaladni a szülési folyamatban. A férfiak néha elkezdenek szédülni, vagy hányingerük lesz, és egy rövid időre el kell hagyniuk a helyiséget, hogy erőt gyűjtsenek, lenyugodjanak. Ha dúla van jelen, ez nem jelent problémát.

A szülés végén, miután a szükséges vizsgálatokat elvégezték, az orvos, a dúla és a szülésznő egyedül hagyják a szülőket a babával, hogy az új családtagok megismerkedhessenek egymással. A dúla segíthet abban, hogy ezt az időszakot valóban megkapják és átélhessék.

Az ilyen segítségnek köszönhetően a szülők valóban átélhetik gyermekük születésének egyedülálló, különleges pillanatait. Ez pedig alapot jelent egy erős kötődés kialakulásához, mikor az új család létrejön.”

Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus –

Neked is segíthetek?

Szeretettel várom a jelentkezésedet!