T.P. – anya

A dúlámtól mindkét szülésnél maximálisan megkaptam, amit elvártam! Az elérhetőséget, a jelenlétet mindvégig, az informálást, a támogatást, a bizalmat, a jó szavakat, bíztatást, dícséretet, tanácsokat, a döntéshez az alternatívákat, a férj támogatását! És várandósság alatt is a sok infót, ami alapján másodszor már a megfelelő szülésznőt megtalálhattam…a sok tévhit eloszlatását, a baba méltó fogadásához az ötleteket…a szülés után tanácsokat a szoptatáshoz, később a mellgyulladás kezeléséhez tanácsokat, majd az altatás kialakításához javaslatokat (ez utóbbiak már nem elvárások voltak, ezeket “ráadásnak” kaptam, és nagyon hálás vagyok érte).

Úgy gondolom, hogy a dúla egyáltalán nem veszi el a szülésznő munkáját, hisz egy szülésznő teszi a dolgát, ami nem feladata dúlának, viszont a szülésznő munkája kiegészül azzal a plusszal, amit a dúla tesz hozzá, és nagy segítség abban, hogy a kismama tudatában van a dolgoknak, a fejében helyre van téve minden, nagyjából tudja, mi miért történik, a dúla által teremtett biztonságban (pl: egy zavaró műszer letakarása, kedvenc zene, illat, vagy egy masszázs, vagy egy borogatás, legyezés….) sokkal jobban haladhat a folyamat, és ezáltal kevesebb a komplikáció!

A dúla nem fog infúziót bekötni, gátat metszeni, ctg-t feltenni, vérnyomást mérni, burkot repeszteni! Viszont a szülésznő se fog a wc-n a lábaim közt térdelni, és támogatni a fájások alatt! és nem fog a férjemnek szenvicset adni, zoknit húzni a lábamra, ha fázik, vagy épp borogatást készíteni a pocakomra….

A dúlával a kapcsolat nem úgy alakul, mint a szülésznővel! Nem a kórházban gyorsan két szülés között hadarja el a kérdéseket a válaszomra. A dúla bármikor bármivel megkereshető, én nem éreztem, hogy a szülésznőt felhívhatnám mindenféle ügyes-bajos dolgommal, annál sokkal leterheltebb volt! Abban sem voltam biztos, hogy tudná-e ki vagyok, ha telefonon bemutatkozom… Az odafigyelés pedig nagyon fontos, és ezt a dúla sokkal inkább meg tudja adni, mint egy szülésznő!

T.P. – anya